DOMOV / PREDSTAVITEV ZREČ IN OKOLICE

PREDSTAVITEV ZREČ IN OKOLICE

V objemu mogočnih pohorskih vrhov, kjer se reka Dravinja umiri in poveže ta svet z Dravinjskimi goricami ležijo Zreče, mlado slovensko mesto, ki ga navdihuje uspešno gospodarstvo in razvoj turistične dejavnost, katere nosilca v širši destinaciji sta športni center in klimatsko zdravilišče Rogla ter termalno zdravilišče Terme Zreče.
Zreče so mesto v severovzhodni Sloveniji pod obronki Pohorja v Dravinjski dolini. Kot enotno naselje so se razvile šele v zadnjih dvajsetih letih iz vasi Zgornje in Spodnje Zreče ter Dobrave, ko so leta 1987 postale tudi mesto. Mesto Zreče je sedež občine Zreče, ki obsega šest krajevnih skupnosti: Zreče, Stranice, Gorenje, Skomarje, Resnik in Dobrovlje.
Zreče so leta 1987 postale mesto in so središče občine, ki ima skupno skoraj 6.500 prebivalcev. Prvi sledovi naselitve na Zreškem področju segajo 4.000 let nazaj v obdobje mlajše kamene dobe, kar dokazujejo številne arheološke najdbe na Brinjevi gori in na Gračiču. Prvi pisani viri o usodi teh krajev v zgodnjem srednjem veku obstajajo šele iz konca 10. stoletja, ko je bilo Zreško področje razdeljeno na več cerkvenih in posvetnih gospostev. Od gradov je bil nekoč najpomembnejši Zreški grad Freudenberg, ki je stal na hribu pod Brinjevo goro in se prvič omenja leta 1224.
 
V Zrečah se je zelo zgodaj začelo razvijati žagarstvo, mlini, glažute, trgovina z lesom, manjši rudniki in predvsem kovaštvo, ki se je po 1. Svetovni vojni razvilo v pravo kovaško industrijo. Danes dajejo mestu pečat razvito gospodarstvo v podjetjih Unior d.d., SwatyComet d.o.o. in GKN Driveline Slovenija d.o.o. ter kmetijstvo, pomemben dejavnik gospodarske rasti pa je tudi razvoj malega gospodarstva v občini.
Turizem je postal v zadnjih desetletjih ena najpomembnejših gospodarskih panog v občini Zreče, saj sta se razvila Klimatsko – turistični center Rogla na 1.500 m nadmorske višine in termalno zdravilišče Terme Zreče, prav tako pa se je v Zrečah razvijala zasebna turistična ponudba in tako danes ponudbo dopolnjujejo še številni drugi ponudniki; trije hoteli, dve izletniški kmetiji, devet turističnih kmetij, zasebne sobe in številni apartmaji ter številna gostišča.
Zreče so bogate s kulturno dediščino in zato so uredili veliko muzejskih zbirk.
MUZEJ OZKOTIRNE ŽELEZNIŠKE PROGE POLJČANE – SLOVENSKE KONJICE –ZREČE
Železniška postaja Zreče je edina ohranjena postaja ozkotirne železnice Poljčane – Slovenske Konjice – Zreče. Ob njej je vlakovna kompozicija z lokomotivo, potniškim in dvema tovornima vagonoma.
Ozkotirna železnica Poljčane – Konjice je bila predana prometu leta 1892, do Zreč pa je bila podaljšana leta 1921. Zgrajena je bila z namenom, da bi povezala železniško progo Maribor -Ljubljana z gornjo Dravinjsko dolino, bogato z lesom in premogom, ter nastajajočo industrijo. Po progi se je odvijal živahen tovorni in potniški promet, ki pa je predvsem po drugi svetovni vojni začel usihati. Zaradi nerentabilnosti je bila železnica Poljčane–Zreče leta 1962 ukinjena.
V delu obnovljene zreške železniške postaje so urejene tri muzejske zbirke in sicer železniška proga Poljčane – Slov. Konjice – Zreče, ansamblu Zreški kovači in novejših dogodkih, povezanih z ohranjanjem spomina na to progo (prireditev ob 800-letnici prve pisne omembe Zreč, prireditev ob izidu knjige Karla Rustje o tej progi in v spomin na zadnjo vožnjo, izid romana postajenačelnika Franja Kozelja »Pesem haloškega klopotca«, obnova vlaka in postaje).
OŠLAKOVA KOVAČIJA
Ošlakova kovačija je na zreškem območju eden redkih ohranjenih spomenikov stare kovaške obrti. Po pisnih virih naj bi nastala okrog leta 1770, nad vhodom na ožji strani fasade pa je ob vrsti kovaških okraskov še letnica 1789, ko je stavba dobila današnjo podobo.
Ošlakova kovačija je od Zreč oddaljena le tri kilometre in stoji že v osrčju Pohorja. Kovačijo sestavljajo stara stanovanjska hiša, gospodarsko poslopje, kovačnica, žaga venecijanka z mizarsko delavnico, lesena lopa in nova stanovanjska hiša.
Kovaški mehanizem poganja dvoje vodnih koles. V glavnem prostoru stavbe je kovaška delavnica, v manjšem pa skladovnica za material in izdelke. V notranjosti je vrsta zanimivih priprav na vodnih pogon. Med znamenitosti domačije sodijo tudi tlačilka za zrak z vodnim padcem in zračna batna dvostranska tlačilka, kladivo, imenovano tudi repač, ter bogata zbirka doma izdelanega orodja za potrebe takratnega kmetovanja.
KOVAČIJA ŠREKL – ZAJC
Kovačija Šrekl – Zajc je nastala z združitvijo manjše obrtniške delavnice Ivana Šrekla in kmečke kovačije Ignaca Zajca. Leta 2007 so pod vodstvom Ignaca Zajca mlajšega demontirali stroje in orodje Šreklove kovačije ter jih postavili v njegovo kovačijo v Dobrovljah, kjer je nekoč koval kovaški mojster Ignac Zajc starejši. Tam je sedaj uporabna delavnica z muzejsko zbirko kovaško – tehniške dediščine.
MUZEJ 100 FRANKOLOVSKIH ŽRTEV – FRANKOLOVSKI ZLOČIN
Muzej »100 frankolovskih žrtev« je bil postavljen v čast dogodku iz 2. svetovne vojne, ko so v Grabnu na Stranicah obesili 100 slovenskih domoljubov. Med najhujše nacistične zločine 2. svetovne vojne sodi krut zločin nad domoljubi ob koncu vojne, 12. februarja 1945 v Grabnu na Stranicah. Izveden je bil kot maščevanje in povračilo za partizansko zasedo v soteski Tesno, v katero je 2. februarja 1945 padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev Anton Dorfmeister, ki je za posledicami ran naslednjega dne umrl v celjski bolnišnici. V zameno za njegovo življenje so nacisti iz mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporov izbrali 100 talcev, ki so jih prepeljali v celjski zapor Stari pisker in jih obesili na jablane ob cesti, nato pa zagrebli v dva skupinska grobova.
Ob 60. obletnici tega zločinskega dejanja je Spominsko društvo »100 frankolovskih žrtev« iz Stranic odprlo stalno zbirko v muzejski hiši nasproti grobov. Avtor zbirke mag. Tone Kregar je za postavitev zbirke v letu 2006 prejel Valvasorjevo nagrado.
ŠPORTNE IN DRUGE AKTIVNOSTI
Na približno 100 ha urejenih prog za začetnike, rekreativce, vrhunske smučarje in deskarje ter tekmovalce se nahaja 11 vlečnic in 2 štiri sedežnici ter več deset kilometrov urejenih prog za smučarje tekače. Tistim, ki jim ne manjka energije in adrenalina, so namenjene ovire v Fun parku Rogla – poligonu za deskarje in free style smučarje, ki poteka vzdolž leve strani smučišča Mašin Žaga. Če pa v svet smučanja in deskanja delate šele prve korake, vas vabimo v Šolo snežnih športov Intersport. Za učenje ni nikoli prepozno!
V okviru tekaškega centra Rogla so urejene številne proge različnih dolžin in težavnosti ter štartno-ciljna arena, ki je primerna za učenje in vadbo začetnikov. Za uporabo smučarsko tekaškega poligona je potreben nakup karte. Poligon lahko brezplačno uporabljajo vsi imetniki katere koli veljavne smučarske vozovnice ter otroci do 14. leta starosti. Krpljanje je ena najbolj priljubljenih zimskih aktivnosti, ki omogoča enako dobro vadbo za kardiovaskularni sistem kot tek na smučeh. Ob tem pa lahko še uživate v zasneženi pokrajini. Z našimi vodniki boste osvajali zimsko odejo proti Lovrenškim jezerom, Koči na Pesku in Jurgovem. V času šolskih počitnic in ob praznikih Srčkova dežela otrokom odpre svoja vrata. Pripeljite svoje najmlajše na zabavne in igrive pustolovščine z veliko gibanja na svežem zraku.
Vadba v vodi je privlačna in zanimiva. Omogoča varno in učinkovito vadbo v poživljajočem vodnem okolju in je dostopna ljudem različnih telesnih pripravljenosti. Vodna aerobika ob glasbi vas bo razvedrila, napolnila z energijo in izboljšala vašo aerobno vzdržljivost, s pomočjo vodnega fitnesa, pa boste okrepili mišice zgornjega in spodnjega dela telesa.
Na avanturo s kolesom se lahko odpravite na več načinov: po označenih kolesarskih poteh, s pomočjo sodobne satelitske navigacije ali pod taktirko domačih vodnikov. Odlična klima ter slikovita naravna in kulturna dediščina kar vabijo k raziskovanju Zreč in okolice. Na poti se lahko ustavite na eni od turističnih kmetij in poizkusite pristno domačo hrano, občudujete prostrane vinograde nad Slovenskimi Konjicami, si ogledate rimsko pokopališče ali se ohladite ob Zanggerjevem ribniku.
Zreče so pravi raj za pohodnike, saj so izhodiščna točka za obisk bližnjih gričev, sprehod ob jezeru ali pa ogled mesta cvetja, Slovenskih Konjic. Urejene pohodne poti vas bodo vodile skozi gozdove in vinograde, po mestnih ulicah in travniških sprehajališčih, včasih zavijejo v muzej, spet drugič v gorsko kočo, kjer vse diši po domačem kislem mleku. Pod obronki zelenega Pohorja se lahko podate na sprehod ali nordijsko hojo, ki je vse bolj priljubljena.
Mimo slikovitega zreškega jezera vas bo pot peljala do Turistične kmetije Ančka , kjer boste lahko okusili odlično domačo kulinariko, bolj aktivni pa se lahko podate na Brinjevo goro, ki vam ponuja čudovit razgled na Dravinjsko dolino. Le nekaj korakov od Term Zreče se nahaja jezero, ki je bilo zgrajeno leta 2000 v dolini potoka Koprivnica, in je z več vrstami rib pravi magnet za ljubitelje ribolova. V jezeru najdemo smuča, ščuko, klena, podust, krapa, zelenko in še mnogo več. Jezerno je dostopno peš ali z osebnim vozilom.
Prijetno, mirno okolje privabi navdušence ribolova, vendar je privlačno tudi za sprehajalce, ki se želijo nadihati svežega zraka, kot tudi tekače, ki si tukaj nabirajo kondicijo. Na recepciji hotela so ribičem na voljo ribolovne dovolilnice. Le sedem kilometrov od Term Zreč, v Škalcah, se nahaja edinstveno golf igrišče z 9 luknjami. Definira ga izredno razgiban teren in pogled na vinograde, ki ga obkrožajo. Igralna polja še popestri potok, ki teče po sredini celotnega igrišča ter vodne ovire, gozd in grmovje.
Golf igrišče je odprto od marca do novembra. V sklopu golf igrišča je tudi vadbišče, kjer se izvajajo učne ure golfa, nadaljevalni tečaji za otroke in mladino ter individualne učne ure.
Top